in

Coldiretti: „Este nevoie de 40.000 de muncitori migranți pentru a salva recoltele de fructe”

Este nevoie de migranți în agricultura italiană

Este nevoie de migranți în agricultura italiană – Odată cu sosirea verii, în livezile italiene este nevoie de cel puțin 40.000 de muncitori, pentru a compensa lipsa forței de muncă care a lovit puternic mediul rural anul trecut, cu pierderea semnificativă a culturilor agricole naționale.

Italia, români exploatați, plătiți cu 50 de euro pentru luni de muncă grea la pădure: ”Să protestez? Cu ce forță?”

Este nevoie de migranți în agricultura italiană

Președintele Coldiretti, Ettore Prandini, cere imediat aprobarea unui nou contingent de lucrători străini. Prandini a făcut declarația cu referire la noua programare a fluxurilor de imigrație decisă de Consiliul de Miniștri, cu ocazia zilei naționale a fructelor italiene în satul țărănesc al biodiversităţii din Cosenza, unde au ieșit în stradă tinerii fermieri din Coldiretti.

Este foarte important – subliniază Prandini – ca Guvernul să fi pus în aplicare propunerea noastră de programare pe trei ani a fluxurilor, pentru a permite o planificare mai ușoară a muncii de către ferme.

Italia nu mai e în topul preferințelor românilor pentru munca în străinătate, e abia pe locul 10

Sectorul național de fructe și legume

Sectorul național de fructe și legume – subliniază Coldiretti – garantează Italiei 440 de mii de locuri de muncă, adică peste 40% din totalul agriculturii.

Aceasta reprezintă o cifră de afaceri de 15 miliarde de euro pe an între proaspăt și procesat, 25% din totalul agriculturii, datorită activității a peste 300.000 de ferme cu peste un milion de hectare cultivate în Italia, care sunt acum în pericol.

Este un sector cu forță de muncă foarte intensă, cu operațiuni greu de mecanizat care necesită dexteritate și profesionalism, cu nevoie de zile lucrătoare, între cultivare și recoltare, care oscilează între 80 la mere și peste 510 la căpșuni.

Coldiretti estimează că unul din patru fructe este recoltat de mâini străine în numeroasele „districte agricole” în care muncitorii imigranți sunt o componentă bine integrată în țesutul economic și social, ca și în cazul – explică Coldiretti – al culesului de căpșuni din zona Verona, mere în Trentino, piersici și pere în Emilia Romagna, citrice în sud.

Pandemia și războiul au complicat situația

Este nevoie de migranți în agricultura italiană – Este mai presus de orice muncă sezonieră cu vârfuri de cerere în perioadele de recoltare care au fost întotdeauna garantate datorită lucrătorilor din alte țări care stau în Italia pentru câteva luni, revenind an de an ,cu satisfacție reciprocă.

Pandemia și războiul au complicat situația, rezultând o lipsă de forță de muncă care a dus la situații dificile. Companiile, în ultimii ani, au avut probleme în găsirea colaboratorilor necesari pentru tăiere și recoltare, fiind deseori nevoite să renunțe la o parte din producție care trebuie neapărat recoltată la maturitate.

Este nevoie de migranți în agricultura italiană – Dar odată cu venirea verii, în mediul rural este loc și pentru studenții, pensionarii sau șomerii care doresc să găsească o oportunitate de venit și să aibă o experiență în aer liber în contact cu natura, grație noului sistem de servicii ocazionale introdus în Manevra care aduce o simplificare birocratică semnificativă pentru a facilita abordarea sectorului agricol.

Chiar și deținuții sunt chemați la muncă

O oportunitate – explică Coldiretti – pentru pensionari, studenți, șomeri, beneficiari de Naspi, venit de bază, plase de protecție socială și deținuți admiși să lucreze în exterior cu singura limită determinată de durata prestației care nu poate fi depășită, pentru fiecare angajat, 45 de zile de muncă efectivă pe an și să nu fie deja altă perioadă lucrată în agricultură.

Este un raport de munca agricol subordonat care – incheie Coldiretti – garanteaza aceleasi protectii (contractuale, de securitate sociala, asistenta sociala etc.) prevazute angajatilor temporari, insa salariul va fi scutit de impozit, cumulabil cu orice tip de tratament pensionistic, relatează Stranieriinitalia.it.

Marian, un muncitor în construcții care a murit la locul de muncă în Massa Carrara

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Lecco omorât soția drujba

Lecco, și-a omorât soția cu drujba, localnicii sunt stupefiați: ”Și-au petrecut întreaga viață împreună”

Moare în Versilia în timp ce ia cina

Moare în Versilia în timp ce ia cina cu prietenii: antreprenorul avea 45 de ani