in

Economia Italiei, străinii contribuie mai mult decât costă: 500 milioane de euro în favoarea statului

Echilibrul dintre impozite și contribuții plătite de lucrătorii străini și cheltuielile publice în serviciul acestora marchează 500 de milioane în favoarea statului. Detaliile unui studiu al Fundației Moressa.

Străinii nu numai că sunt indispensabili pentru că îndeplinesc slujbe umile, dar fundamental sociale; nu numai că sunt utile pentru economie, deoarece creează un procent important din PIB; dar generează și un beneficiu net de aproximativ 500 de milioane: diferența dintre ceea ce plătesc în impozite și cât de mult afectează prezența lor cheltuielile publice.

Fundația Leone Moressa a prezentat Raportul despre „Zece ani de economie a imigrației” întocmit cu contribuția CGIA din Mestre și patronajul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), al Ministerelor Afacerilor Externe și Economiei și al Universității Cà Foscari din Veneția.

În primul rând, cei aproape 2,3 milioane de lucrători străini generează mai multe beneficii decât costuri: între impozitul pe venitul personal, contribuțiile la asigurările sociale și alte impozite diferite, aceștia plătesc aproximativ 26,6 miliarde în casele publice, în timp ce statul cheltuiește 26,1 miliarde pentru acestea: un surplus de 500 de milioane.

26.6

Miliardele plătite în impozite de străini. Statul cheltuie 26,1 cu ei

9,5%

Procentul din PIB generat de străini, egal cu 146,7 miliarde

548 mii

Numărul companiilor străine, 10,7% din totalul național

Străinii reprezintă 8,7% din populație și generează 9,5% din produsul intern brut (146,7 miliarde de euro în cifre absolute), datorită a două milioane și jumătate de angajați: 44,5% dintre aceștia lucrează în servicii.

Dar în rândul străinilor sunt și antreprenori (+ 32,7% în 10 ani): în total sunt 722.000 (aproximativ 10% din totalul italian), chinezii fiind în frunte, urmați îndeaproape de români și marocani – fiecare dintre ei reprezintă aproximativ o zecime din numărul total. Companiile străine numără 548.000, 10,7% din totalul național și produc o valoare adăugată de 125,9 miliarde.

Unele îngrijorări provin din faptul că străinii sunt predominant tineri și desfășoară locuri de muncă cu calificare scăzută (doar 12% au o diplomă) sau în negru, ceea ce, pe termen lung, ar putea duce la un echilibru negativ între veniturile fiscale generate și cheltuielile pentru asistență medicală sau pensii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Orban a anunțat prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile. Masca obligatorie în spații aglomerate

Bolzano, 20 de români infectați FUGIȚI DIN CARANTINĂ. Au fost prinși de carabinieri și denunțați, riscă închisoare și amenzi