in

Italia, încep verificări severe asupra badantelor care muncesc fără contract de muncă sau nu își plătesc taxele

Controale pentru badante fără contract de muncă

Controale pentru badante fără contract de muncă – Ce includ noile controale și evaluări fiscale pentru badante: iată cum funcționează și care este pericolul, pentru ele și pentru angajator. Pentru badante, angajatorul nu acționează ca agent de reținere a impozitelor. Aceasta înseamnă că salariul îngrijitoarelor este plătit înainte de impozite, în timp ce angajatorul se ocupă doar de plata contribuțiilor. Îngrijitoarele trebuie să se ocupe de impozite.
Calculul pensiilor pentru îngrijitoare și menajere în Italia: ghid practic. Ce pensie vei avea după 5 ani de contribuții

Controale pentru badante fără contract de muncă

Așadar, badantei îi revine sarcina să se ocupe de prezentarea declarației de venituri și să procedeze la plata ulterioară a taxelor. 

Nu toate badantele, însă, fac asta: multe nu depun declarații fiscale, multe nu plătesc taxele aferente, iar multe pur și simplu lucrează la negru. Acum autoritățile din Italia au anunțat controale severe, scrie businessonline.it.

Noi evaluări fiscale pentru badantele care nu sunt angajate în mod regular

Noul sistem de evaluare fiscală care se aplică pentru badante se bazează pe un schimb de informații între INPS și Agenția de Venituri cu scopul de a stopa fenomenul de naplata contribuțiilor și evaziune fiscală de către angajatori, respectiv badante.

Se utilizează instrumente cum ar fi super registrul conturilor curente și contorul de venituri, care „monitorizează” stilul de viață al contribuabilului și în cazul în care apar neconcordanțe între cheltuielile efectuate care depășesc 20% din cât câștigă declarat, declanșează anchete de la Fisc.

De asemenea, sub o atenție specială în noile controale fiscale asupra badantelor se află și așa-numitele agenții Money transfer, servicii care permit transferarea banilor proveniți din munca casnică a îngrijitoarelor în străinătate.

Trimiterea de bani în străinătate de către cei care nu depun declarație de venituri sau care declară mai puțin decât au primit declanșează verificări încrucișate de către Guardia di Finanza, INPS și Agenția de Venituri.

Prin urmare, controalele fiscale în curs de desfășurare privesc atât îngrijitoarele care sunt angajate în mod regular, dar care nu respectă obligațiile fiscale de depunere a declarației fiscale și plățile fiscale aferente, cât și îngrijitoarele care nu sunt angajate în mod regular.
Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare, criză tot mai mare de badante

Care sunt riscurile pentru badantele care nu sunt angajate în mod regular

Există diverse riscuri cu care se confruntă badantele care nu sunt angajate în mod regular, precum și angajatorii . Dacă din verificările fiscale efectuate reiese că îngrijitoarea nu a depus o declarație fiscală regulată, îngrijitoarea va fi supusă unei sancțiuni administrative pecuniare cuprinse între minimum 120% și maximum 240% din suma pe care ar fi avut-o de plătit ca impozit și, în orice caz, impozitul minim este de 250 euro.

Dacă însă, badanta obligată să depună declarația fiscală nu trebuie să plătească niciun impozit, atunci amenda variază de la 250 la 1.000 de euro. Și se înrăutățește dacă nedepunerea declarației de impunere vizează câțiva ani consecutivi, pentru că în acest caz se declanșează majorarea de la jumătate la trei ori pedeapsa inițială.

În cazul în care angajatorul angajează o badantă în mod neregular, acesta riscă sancțiuni semnificative care se declanșează pentru necomunicarea angajării și pentru neînregistrarea la INPS. În special, sancțiunile prevăzute pentru îngrijitorii neangajați în mod regulat sunt următoarele:

  • amendă administrativă între 200 și 500 euro pentru necomunicarea angajării;
  • amendă de la 1.500 euro la 12.000 euro majorată cu 150 euro pentru fiecare zi de muncă efectivă, cumulată cu alte sancțiuni administrative și civile prevăzute pentru munca ilegală pentru neînregistrarea la INPS;
  • sanctiuni prevazute pentru neplata contributiilor de asigurari sociale care sunt in cota de 30% anual calculata pe cuantumul contributiilor sustragete cu maxim 60% si minim 3 mii euro, indiferent de durata muncii; efectiv realizate. 

Un alt risc care ar putea apărea pentru angajatorul de badante la negru este posibilitatea unui conflict sindical. În acest caz, dacă îngrijitorul lucrează ilegal și dorește să depună o reclamație sindicală, cea mai bună soluție pentru a evita riscurile și consecințele este angajarea regulată cu semnarea unui contract normal de muncă de îngrijitor.
Cât costă să-l dai în judecată pe angajatorul tău în Italia? Poți să o faci și după mulți ani

În acest caz, angajatorul recunoaște, conform prevederilor contractului de îngrijire, drepturile și îndatoririle lucrătorului și comunică angajarea către Centrul de ocupare a forței de muncă, plătește salariile cerute de Ccnl și asigură plata contribuțiilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
comunicat fagarasian

Repatrierea persoanelor fugare, condamnate definitiv în România, spală imaginea românilor onești

A sugrumat o româncă și a aruncat-o în prăpastie, italian condamnat la 15 ani închisoare