Menu
in

Matteo Salvini cere alegeri anticipate. „Candidez pentru postul de premier». Conte anunță că va cere votul Parlamentului

Criză de guvern în Italia. Vicepremierul Matteo Salvini, liderul Ligii, a cerut convocarea de alegeri anticipate, afirmând că disputele dintre membrii coaliţiei guvernamentale de la Roma nu pot fi aplanate.

Salvini a declarat că o tentativă eşuată a Mişcării Cinci Stele (M5S) de a împiedica proiectul liniei feroviare de mare viteză între Torino şi Lyon (TAV) a arătat că nu mai este posibilă colaborarea celor două formaţiuni, care guvernează împreună din mai 2018.

Un comunicat semnat de Salvini a anunțat aseară: «Fiecare zi care trece e o zi pierdută. Majoritatea nu mai există, să restituim cuvântul electorilor. Nu vrem posturi, remanieri sau guverne tehnice: după acest guvern (care a făcut multe lucruri bune) există doar alegeri»

Aflat la Pescara la o întâlnire cu simpatizanții, Salvini a declarat: «Da, candidez pentru premier, cine alege Salvini știe ce alege»

Vicepremierul Luigi Di Maio, liderul M5S, a declarat că nu se teme de posibilitatea convocării de alegeri anticipate.

Foarte vehement a fost o altă figurpă marcantă a Mișcării 5 Stele, Alessandro Di Battista, care ar putea prelua conducerea partidului: De la Salvini «un spectacol care mă face să vomit, s-a mascat în protector al poporului, dar este sclavul sistemului».

Sondajele de opinie indică un avans considerabil al Ligii, în special ca urmare a poziţiei sale antiimigraţie. La alegerile de anul trecut, M5S a obţinut de două ori mai multe voturi decât Liga, însă popularitatea celor două partide s-a inversat. La alegerile europene, Liga a obținut de două ori mai multe voturi decât M5S.

Premierul Conte i-a cerut lui Salvini să explice italienilor de ce vrea să provoace căderea coaliţiei guvernamentale de la Roma.

„Nu este treaba ministrului de Interne să convoace Parlamentul sau să fixeze agenda unei crize politice”, a declarat Conte, care a precizat că va merge în Legislativul de Roma pentru a se asigura că această „criză declanşată (de Salvini) este cea mai transparentă din istoria republicii (italiene)”.

Conte, care este apropiat de Mişcarea 5 Stele, a declarat că nu va mai accepta atacurile lui Salvini la adresa miniştrilor săi şi l-a acuzat pe liderul Ligii că se bazează pe „sloganuri” pentru a-şi spori sprijinul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version