in

Au stat nevinovați în închisoare în Italia 102 zile, doi români vor primi zeci de mii de euro despăgubiri

Acuzați de tăinuire și arestați timp de 102 zile, au fost achitați. Acum, la 10 ani de la eveniment, Curtea de Apel din Bari a dispus despăgubiri pentru cei doi bărbați români care au suferit detenția injustă.

Au fost reținuți nejustificat timp de 102 zile, în închisoare și arest la domiciliu. La aproape zece ani de la incident, Curtea de Apel Bari a emis sentința de compensare.

Ionuț Bonculescu de 30 de ani și Dumitru Spiridon de 41, ambii cetățeni români, au fost reținuți din 26 noiembrie 2011 la 8 martie 2012. După sentința de achitare (care a devenit definitivă în aprilie 2017), acum cei doi bărbați, apărați de avocatul Antonio Santoro del Foro din Foggia, au primit despăgubiri pentru detenție nedreaptă de 17.598. euro fiecare.

Despăgubirea a fost calculată la 235 de euro pentru fiecare zi petrecută în mod nejustificat într-o celulă (adică în total 48 de zile, de la 26.11.2011 la 13.1.2012, cuantificată la 11.280 euro) și 117 euro pe zi pentru fiecare zi de reținere la domiciliu (54 de zile de la 14.1.2012 până la 5.3.2012, pentru un total de 6.318 euro).

Cazul a început cu jefuirea în noiembrie 2011, a unui angajat al unei companii de camioane. Bărbatul a reclamat carabinierii din Giovinazzo că a fost victima unui jaf armat, de-a lungul șoselei Statale 16 bis, în dreptul intersecției pentru Barletta Sud. Bărbatul a fost flancat și blocat de un Audi de culoare închisă, din care au ieșit doi tâlhari mascați, amândoi cu accent puternic de Bari, unul înarmat cu un pistol și celălalt cu pușcă.

Tâlharii, sub amenințarea armelor, au forțat victima să iasă din vehicul și să urce în mașina lor. Șoferul camionului a fost sechestrat timp de aproximativ o oră și apoi „abandonat” întotdeauna de-a lungul SS 16, dar în mediul rural din Giovinazzo, în timp ce tâlharii au fugit cu furgonul și cu toată marfa. A doua zi, o patrulă a Poliției Rutiere a Detașamentului Cerignola a interceptat semnalul GPS montat pe semiremorca vehiculului jefuit, care la acea dată se afla într-o zonă împrejmuită din zona Pezza della Meta din Orta Nova. În aceeași zonă, lângă un depozit industrial, exista o mică construcție de zidărie folosită de cei doi bărbați români, care pentru aceasta au fost arestați și acuzați de tăinuire.

Toate acuzațiile au fost respinse imediat de cei doi bărbați, însă au fost nevoiți să stea în închisoare până la 13 ianuarie 2012 și în arest la domiciliu până la 8 martie a aceluiași an. Odată cu revocarea ulterioară a măsurii arestului la domiciliu, cei doi și-au recăpătat libertatea, apoi au fost achitați pe deplin de Tribunalul Foggia, pentru că nu au comis fapta.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Puşcăriaşii, obligaţi să muncească: «Dintre cei peste 20.000 de deținuți, majoritatea au capacitatea de muncă»

Complicele lui Mazăre și Borcea, prins în Italia. Miliardarul român se ascundea la Napoli, s-a predat și va fi trimis în România la închisoare