in

Exploatau 35 de sclavi români în Puglia, o româncă și un italian condamnați la ani grei de închisoare

Aveau la dispoziție 35 de români, pe care îi puneau să muncească 17 ore pe zi, pentru 200 de euro pe lună. Lucrătorii erau practic în stare de sclavie.

„Stăpânii sclavilor”, o româncă și un italian. Acum au sosit și condamnările la închisoare.

Situația a fost descoperită în urmă cu doi ani în Puglia, la Ginosa, provincia Taranto. Lucrătorii erau recrutați direct din România și li se luau documentele de identitate. Erau exploatați și înfometați, iar cei care îndrăzneau să se revolte, erau bătuți. Culegeau fructe și legume toată ziua, fără pauze, fără zile libere sau sărbători. Lucrătorii, printre care multe femei, erau ținuți în condiții inumane. Locuiau în case improvizate, cu pereți gata să cadă, cu dușuri insuficiente – pe care le puteau folosi doar câteva minute – și fără apă caldă. Aveau numai două băi, deseori erau obligați să-și facă nevoile în aer liber.

Câteva victime au reușit să fugă și să denunțe. Au fost arestați Francesco Sabato, de 43 de ani, și Andrea Păduraru, româncă de 25 de ani, cu acuzațiile de intermediere ilicită de forță de muncă ilicită, exploatarea muncii agravată, extorcare, vătămare corporală, tentativă de violență privată în complicitate. Ancheta a fost începută după ce cinci lucrători agricoli au găsit curajul să ceară ajutor la sindicatul Flai Cgil. Disperați, au căutat pe Google „lupta împotriva angajării ilegale”, găsind adresa sindicatului.

Ancheta a descoperit o evaziune fiscală de 4 milioane de euro. A fost aplicată o amendă de 400.000 de euro pentru pentru încălcarea normelor de prevenire și siguranță la locul de muncă. Sâmbătă 23 martie 2019 au fost pronunțate condamnările în primă instanță, Francesco Sabato la 4 ani și 4 luni în închisoare, Andrea Păduraru la 3 ani și 5 luni.

Românii din Ginosa nu au fost uitați de Consulatul de la Bari: consulat itinerant și discuții cu autoritățile italiene

Scrisoare în limba italiană pentru Ambasadorul României la Roma: «Le chiedo, Vostra Eccellenza, di esprimere la Sua solidarietà ai 35 braccianti rumeni di Ginosa»

Ministra diasporei, în vizită în Sicilia, se spală pe mâini: Asociațiile românești din Italia să apere victimele sclaviei

«Ajutați-i pe românii sclavi din Puglia». Apelul unei românce către autoritățile române

Taranto, români exploataţi pe câmp şi plătiţi cu 35 de euro la zi

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parma, menajera hoață, a furat bijuteriile de aur ale familiei unde lucra, prinsă după ce a pus foto cu ele pe Facebook

VIDEO Când uiți limba română în Italia: «Senti oleacă, lui zice cosi…»