in

VIDEO Când uiți limba română în Italia: «Senti oleacă, lui zice cosi…»

Un video în care apare o româncă din Italia vorbind jumătate în română, jumătate în italiană, a ajuns din nou în presă. Publicația ziarpiatraneamt.ro publică un paflet legat de acest fenomen al uitării limbii române.

«Se întâmplă ceva extrem de ciudat cu noi, românii. Nu ne preocupă cultura, nu punem mâna pe cărți, nu stăpânim bine nici propria limbă DAR…când vine vorba de limba italiană, circumvoluțiunile din creierele noastre se aprind precum instalația de Crăciun.

Vine imediat căldura și cu ea vă veți convinge despre ce vorbim, mai precis despre fenomenul „come si dice da voi Coca-Cola?” După aproximativ 3 luni de Italia, suntem terminați, nu ne mai găsim cuvintele..italiana asta, bat-o vina, se strecoară atât de adânc în creierele unora de îi face să uite și cele mai uzuale cuvinte.

Nu mai stau la coadă, fac o filă. Centrala a devenit caldaie, banalul „pătrățel” în oraș e de fapt un giro, oftatul e și el „uffaa”. La medic, ciocul mare că au avut appuntamento la 4 și e deja 4 și 10, la cafenea se cere colazione, iar orice persoană dragă e „amore”.

În trafic e o nebunie… ”iaca că io nu vreau să-ți dau precedenza pentru că tu oricum sei un țăran e non sai parcheggiare, capito?!” Ba mai ești și trimis in quel paese dacă deschizi pliscul să spui ceva.

N-ar fi asta o problemă dacă măcar s-ar vorbi corect…una dintre limbi măcar, la alegere. Ma che știm noi? Un cavolo. În orice caz, felicitări celor care chiar și dupa 20 ani în alte țări, se exprima ireproșabil atât în limba maternă cât și în limba țării care le-a devenit a doua casă.»

(sursa: ziarpiatraneamt.ro)

Copiii născuţi în familiile de români care locuiesc în altă ţară, nu vor folosi niciodată limba româna ca ”limba maternă”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Exploatau 35 de sclavi români în Puglia, o româncă și un italian condamnați la ani grei de închisoare

Primul candidat din diaspora la europene: Gregoriana Tudoran a strâns 100.000 de semnături