in

Atletul român Cătălin Tecuceanu a primit cetățenia italiană, naționala îl așteaptă


Vineri, Cătălin Tecuceanu a depus jurământul pentru cetățenia italiană și, de anul viitor, atletul român în vârstă de 23 de ani ar putea purta tricoul albastru al naționalei italiene.

Cătălin Tecuceanu, tânărul atlet din Trebaseleghe (PD) legitimat la clubul Silca Ultralite Vittorio Veneto, este italian, anunță Treviso Today.

Vineri, 12 noiembrie, în primăria municipiului Trebaseleghe, în prezența primarului Antonella Zoggia, a consilierului pentru sport, Francesca Pizziolo, a președintelui Silca Ultralite, Aldo Zanetti și a antrenorului Lionello Bettin, s-a desfășurat ceremonia de jurământ. Astfel s-a încheiat un lung proces pentru atletul specialist în 800 de metri, care solicitase cetățenia din 2018.

„Sunt mândru să-l număr printre cetățenii mei pe Cătălin, un tip care s-a angajat cu perseverență și hotărâre să-și urmeze visul în lumea atletismului – a comentat primarul Zoggia – am fost mereu, ca administrație municipală, aproape de sportiv, în special în 2020 când, în ciuda perioadei de izolare, am reușit să deschidem centrul sportiv de la Trebaseleghe pentru a se putea antrena.

Am trimis și o scrisoare la Chestură, pentru a încerca să grăbim dosarul cetățeniei, care a fost condiționată de problemele legate de pandemia de Covid. Cătălin este în sfârșit italian în toate privințele. Nu putem decât să-i urăm „bun venit”, sigur că prin isprăvile sale competitive ne va face să visăm”.

În Italia din 2008

Tecuceanu a ajuns în Italia în 2008, când împreună cu mama și frații s-a alăturat tatălui său, aflat deja aici de câțiva ani. În 2012 s-a apropiat de atletism, a intrat în clubul Atletica Noale, unde a evoluat până în 2016, când s-a mutat la Silca UItralite Vittorio Veneto.

Cătălin Tecuceanu, 18 ani, antrenat în Italia, campion în România. “Suntem foarte mulțumiți de această medalie”

În 2017 a îmbrăcat tricoul naționalei României în competițiile internaționale și apoi, în prima jumătate a anului 2018, a câștigat titlul românesc de juniori la 800 și 1500.

„Mă simt italian”

Performanțele lui s-au îmbunătățit de la an la an, până în acest 2021 plin de succese și recorduri.

„Sunt foarte încântat, astăzi este un moment pe care îl aștept de mult timp – spune Cătălin – mă simt italian, aici am prieteni și familie, aici am crescut.

Abia aștept să pot purta tricoul albastru la următoarele evenimente internaționale, îmi doresc foarte mult. Voi da tot ce este mai bun din mine. Acum mai am încă un stimulent să mă antrenez cu mai multă intensitate și angajament. Mulțumesc familiei mele, antrenorului meu, clubului meu și Municipiului Trebaseleghe care mi-a fost mereu aproape. Sper să aduc steagul italian pe podium încă din 2022”.

La jumătatea lunii septembrie, Cătălin a ajuns la 1’44’93, un timp cu mult sub timpul minim de participare pentru campionatele mondiale de la Eugene, în Statele Unite, și pentru campionatele europene de la Munchen în Germania, ambele programate pentru anul viitor.

Ar fi fost, de asemenea, a opta performanță italiană din toate timpurile, dacă Catalin ar fi fost deja în posesia cetățeniei marți, 14 septembrie, când a stabilit acest timp, câștigând etapa de aur a Turului Continental de la Zagreb, Croația.

Sucesul unui român rezident la Vittorio Veneto: dublu campion național în România la atletism

Cu două săptămâni mai devreme, a câștigat cursa de 800 m de la renumita întâlnire internațională, Palio della Quercia din Rovereto, a obținut în 1’45’19 (care era deja un minim pentru campionatele mondiale și europene). De peste trei ani este cel mai bun performer al turului dublu al pistei din Italia, iar în clasamentul internațional din 2021 se află pe locul 25 în lume.

„A considerat mereu Italia țara lui”

„În sfârșit, procesul care îl va determina pe Cătălin să poarte tricoul albastru va putea începe, contribuind astfel la ceea ce a considerat întotdeauna țara lui, cea în care trăiește de peste un deceniu, cea în care a urmat școala, cea în care a descoperit atletismul – adaugă președintele Silca Ultralite Vittorio Veneto, Aldo Zanetti – ca echipă derulăm de ani de zile proiectul Talento și Catalin este un tânăr care, alături de abilitățile sale fizice, și-a dezvoltat și mai mult capacitatea de angajament, dăruire și putere de voință. Acum așteptăm cu nerăbdare să-l vedem în câteva cincursuri internaționale cu tricoul naționalei Italiei”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
ponte indiano firenze

Toscana, eroi pentru o zi, au salvat de la înec o tânără și câinele ei

inundatii italia2

Inundaţii violente în Italia: oameni salvaţi din copac, maşini înghiţite de pământ