in

Grevă pe macara, la Torino: „Vrem banii munciți, 200.000 euro”

Au stat zece ore în vârful unei macarale, la treizeci de metri înălțime. Șase muncitori în construcții, trei români, doi italieni și un marocan, de luni de zile fără salariu, au protestat la înălțime pe 30 mai pe șantierul unui complex rezidențial la Torino. „Suntem disperați, din noiembrie ne-au dat 300 de euro de fiecare”, a declarat unul dintre ei, Ion Timofte, patron al unei firme de construcții cu nouă angajați, citat de Repubblica.

El și ceilalți cinci au explicat că reprezintă mai mulți lucrători, în total 40, care sunt în aceeași situație din cauza dificultăților economice a unei firmele subcontractoare. La fața locului au sosit pompierii, poliția, mai multe ambulanțe. După ce firma a promis rezolvarea problemelor cu banii, cei șase au coborât de pe macara. „Dar până nu vom vedea banii, nu ne întoarcem la lucru”, au promis.

„Am coborât – spune Ion Timofte – pentru că ne-au asigurat că într-o săptămână ne vor plăti. Sperăm să fie de cuvânt, altfel sunt gata să urc din nou pe macara, și dacă trebuie să mă întorc îmi aduc și copiii”.

„Suntem disperați – adaugă un altul – nu mai avem bani, nu reușim nici măcar să plătim facturile. Aveam de mai mult timp de gând să facem acest protest. Din noiembrie am primit numai 300 de euro fiecare. Ne e teamă că-și bat joc de noi”.

Protest pe macara: “Vrem banii”

Datoria către muncitori se ridică la circa 200.000 de euro, dar nici furnizorii nu au mai fost plătiți de multă vreme, datoria totală ajungând astfel la un milion de euro.

„Nu ne plătesc din februarie – povestește Leonardo Bertucci, un alt protestatar de pe macara – și avem toți o familie de întreținut„. Pe șantierul unde a avut loc protestul se realizează peste 200 de apartamente, o zonă comercială și parcări.

Președintele Asociației Constructorilor (Ance) din Piemonte, Giuseppe Provvisiero, a declarat că nu a fost surprins de protestul lucrătorilor pe macara: „Din păcate nu mă uimește. Situația din sectorul nostru este foarte dificilă și lipsa de lichidități, alături de un obicei în creștere de a cere prețuri tot mai mici, crează mari probleme. Chiar dacă, în mod absurd, furnizorii noștri în ultima vreme s-au resemnat: dacă acum șapte ani plățile în întârziere suscitau agresivitate, acum a devenit aproape normal ca banii să nu sosească la timp. Să-ți exerciți un drept sfânt ca acela de a fi plătit pentru munca efectuată devine ca și cum ai cere de pomană”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Protest al muncitorilor români la Roma: „Firmele de construcții nu plătesc salariile la timp”

Istat: “Criza crează competiție între italieni și străini”