in

Ministerul Afacerilor Externe confirmă – românii din Sardinia vor avea oficiul lor consular la Cagliari

Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, apreciază demersurile Ministerului Afacerilor Externe de a organiza un oficiu consular la Cagliari, în insula Sardinia, Republica Italiană, unde există o comunitate însemnată de cetăţeni români care, în prezent, trebuie să se deplaseze pe continent pentru a putea beneficia de servicii consulare.
>>> L-a cunoscut pe Berlusconi, a intrat în politică în 2012, acum e deputat ales în Diaspora. Interviu cu Valentin Făgărășian

Românii din Sardinia vor avea oficiul lor consular la Cagliari

”Încă din primele zile de mandat, în calitate de deputat PNL reprezentând cetăţenii români din afara frontierelor ţării, am făcut demersuri pentru a obţine din partea Ministerului Afacerilor Externe acordul pentru demararea procedurilor în vederea înfiinţării unui oficiu consular în Republica Italiană, la Cagliari.

În insula Sardinia există o mare comunitate de cetăţeni români care, pentru a beneficia de servicii consulare, trebuie să străbată sute de km, până pe continent, la Roma sau la Milano, ceea ce implică mult timp şi mulţi bani. Propunerea mea a fost îmbrăţişată de primul Guvern PNL şi procedurile au început încă din decembrie 2020, însă, ştiam încă de pe atunci că nu este un demers uşor, ci unul extrem de dificil care are nevoie şi de aprobarea autorităţilor italiene.

În octombrie 2023, Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Republica Italiană şi-a dat acordul pentru înfiinţarea oficiului consular, cu rang de agenţie consulară, acord obţinut şi ca urmare a zecilor de demersuri pe care eu le-am făcut pe lângă autorităţile guvernamentale din Italia.
>>> Valentin Făgărăşian, deputat PNL de diaspora: manipulări grosolane la care recurg liderii populişti ai AUR când merg în străinătate

”Prioritate zero”

”În urmă cu câteva zile, am primit informaţii noi de la doamna Ministru a Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, căreia îi mulţumesc foarte mult pentru sprijinul dat, şi am primit asigurări că, la Cagliari, fără niciun dubiu, se face oficiu consular. Evident că mai sunt necesare investiţii importante, selectarea personalului de specialitate şi alte demersuri până la operaţionalizarea oficiului.

Cu toate acestea, ceea ce a fost mai greu a trecut, Ministerul Afacerilor Externe m-a asigurat că este una dintre priorităţi zero de la Bucureşti şi că în scurt timp cetăţenii români din Sardinia vor avea consulatul lor, pe insulă, la Cagliari. Este încă o promisiune a mandatului meu care a fost îndeplinită!”.

Comunicat de presă
deputat PNL diaspora Valentin Făgărăşian

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Șofer român de camion, mort în accidentul din Peschiera del Garda. Costel Blănaru avea 53 de ani

Bătaie între români și ucraineni la Lodi, cu topoare și răngi, un tânăr a ajuns la terapie intensivă