in

Cetățenia italiană 2022: aveți nevoie de cazier? Unde ar trebui să îl solicit? Răspunde expertul

Cetățenia italiană 2022 – La depunerea cererii de cetățenie, fie prin căsătorie, fie prin rezidență, solicitantul trebuie să prezinte și certificatul penal (cazierul) din țara de origine și din toate țările terțe de reședință anterioară.

cetatenia italiana cazier

Cetățenia italiană 2022, cazierul este necesar

Prin urmare, va fi necesar să solicitați acestor state atestarea referitoare la cazierul judiciar al dumneavoastră, document care trebuie tradus și legalizat de Ambasada Italiei.

Legalizare la consulatul italian

Legalizarea constă în atribuirea de valoare (pentru dreptul italian în acest caz) unui document produs de alt stat și pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie tradus de un interpret acreditat de consulatul italian și supus controlului autorității consulare.

Apostila

Ca alternativă la legalizare, pentru țările care au aderat la Convenția de la Haga din 1961, este posibil să recurgeți la „apostilă”, o procedură mai rapidă și mai ieftină care vă permite să aplicați direct la autoritatea competentă din țara dumneavoastră (de obicei, Ministerul de Externe) pentru a obține o ștampilă specifică, numită Apostilă, pe certificat.

Acest document trebuie eliberat de țări străine numai dacă solicitantul este înregistrat după vârsta de 14 ani și NU și-a menținut rezidența neîntreruptă în Italia.

Atletul român Cătălin Tecuceanu a primit cetățenia italiană, naționala îl așteaptă

Cazierul este valabil 6 luni

De asemenea, este necesar să reținem că certificatul penal tradus și legalizat, sau cu mențiuni, este valabil 6 luni de la eliberare și de aceea trebuie prezentat în cererea de cetățenie în acest termen.

În ceea ce privește poziția penală în Italia, nu va fi necesară prezentarea niciunui certificat, dar se cere totuși în forma corespunzătoare de a se autocertifica dacă există sau nu condamnări împotriva ta.

Cum pot solicita românii cetățenia italiană pentru rezidență, ghidul complet actualizat 2021

Autocertificarea

De asemenea, trebuie amintit că autocertificarea (declarația pe propria răspundere) atrage răspunderea penală pentru ceea ce a fost declarat.

Prin urmare în cazul unui fals, declarantul este expus unui denunț la autoritatea judiciară; din acest motiv poate fi deci oportun și util să se solicite – înainte de autocertificare – o căutare a cazierului judiciar la instanța de la locul de domiciliu, o adeverință din care să rezulte toate măsurile penale posibile împotriva sa.

Articol realizat pentru Stranieri in Italia de:  Federica Merlo , avocat

Cittadinanza: serve il certificato penale? Dove devo richiederlo? L’esperto risponde

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 2.3]
Trump spune ca Putin e un geniu

Trump rupe tăcerea: „Vă spun de ce Putin este un geniu”

Draghi reduce pretul benzinei

Mario Draghi: „Italia condamnă atacul Rusiei împotriva Ucrainei”