in

Cultura unește: Cartea „Come fratelli”, lansată chiar în timpul protestelor, la Consulatul din Milano

Sâmbăta trecuta (20 ianuarie), numeroși români din Milano s-au strâns în jurul Consulatului General din via Gignese 2: o parte pentru a susține protestele din România contra corupției, iar altă parte pentru a participa la prezentarea volumului „Come fratelli. La fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea”, scris de Irina Niculescu și Marian Mocanu, publicat în octombrie 2017 de către Editura Unicopli, recent prezentat în mai multe localități italiene.

O parte dintre protestatari chiar au coborât în sala dedicata evenimentelor culturale, pentru a asista la momentul literar.

Evenimentul a unit participarea mai multor reprezentanți ai comunității românești din zona lombardă: prof. dr. Violeta Popescu de la Centrul Cultural Român-Italian, dl. Romulus Popescu și jurnalista Larisa Axinia de la Asociația Românilor din Italia, Silvia Simonca de la Asociația Orizzonti Latini din Cremona, ing. Emilia Stoica de la Asociația Dacia din Bergamo (președinte al Ligii Românilor din Italia), dl. Adrian Chifu consilierul Primăriei din Verbania, prof. Irina Lazăr de la Asociația Românilor din Vasto și Părintele Teodor Munzer de la parohia ortodoxă Pogorârea Duhului Sfânt din Milano.

Nu au lipsit nici unele persoane reprezentative precum ing. Stelian Ionescu sau maestrul folclorist Dan Crețu cu frumoasa sa soție Mariana, care a încheiat serata cu un cântec impecabil și emoționant executat la nai. Marele absent a fost dott. Marco Baratto, prieten al comunității românești și istoric colaborator cu cei doi autori la documentarea cărții, întrucât era bolnav cu gripa de sezon.

Prezentarea a început după ora 17 cu salutul dl. Consul Adrian Georgescu care, în discursul său, a amintit de relațiile deosebite dintre România și Italia și a mulțumit actriței românce Ileana Popovici pentru cariera importanta filmografică ce a însoțit tinerețea acestuia. Actrița și muziciana Ileana Popovici era prezentă atât în calitate de membră a diasporei românești (ea locuind de mai mulți ani la Sanremo), dar și ca intervievată a celor doi autori, care au inclus în carte o mărturie amplă și foarte originală cu artista româncă. Prezența acesteia s-a simțit sâmbătă prin cuvintele deosebite pronunțate în favoarea înfrățirii culturale dintre români și italieni. Aceasta a menționat nume ilustre precum regizorul Franco Zeffirelli sau dirijorul Riccardo Mutti, care au avut legături profesionale solide cu cetățeni români sau România, impresionând astfel publicul din sala și relatorii.

După dl. Consul Georgescu au luat cuvântul autorii pentru a ilustra pe scurt ideea cărții și conținutul acesteia.

Marian Mocanu l-a prezentat apoi pe invitatul serii, dl. Pierfrancesco Majorino, un reprezentant de seama al Primăriei din Milano, cu atribuții la departamentul de Politici Sociale și Sănătate. Cu deosebit simț al umorului, Majorino a câștigat imediat simpatia publicului afirmând ca „nu puteam lipsi de la acest eveniment, altfel colegele mele Angelica Vasile și Diana de Marchi, în venele cărora curge sânge român, nu m-ar fi iertat.”

Era vorba despre două doamne prezente în sala, care s-au remarcat prin munca deosebită pe care o desfășoară la nivel instituțional în favoarea femeilor, a integrării și a egalității de șanse. Majorino a recunoscut valoarea indiscutabilă a comunității românești la Milano și în regiunea Lombardă în general, precizând date demografice și amintind intențiile lui pentru viitorul apropiat. Intervenția sa a instaurat un dialog cu cei prezenți, astfel s-au lansat unele idei pentru activități viitoare care vor include și comunitatea românilor.

Un alt intervievat al cărții prezent la eveniment a fost Andrea Orlandini, președinte fondator al Extrabanca, o instituție de credit italiană dedicata cetățenilor străini. Orlandini a povestit istoria băncii pe care o conduce, pornind de la idee și menționând aportul românilor la afacerea sa, atât ca angajați model, cât și în calitate de clienți fideli.

La prezentare a intervenit succint prof. Marzio Zanantoni, directorul editurii Unicopli care a publicat volumul Come fratelli. Acesta a amintit de Nicolae Iorga, care fusese primul nume publicat cu casa editorială în vremuri trecute. Apoi a prezentat câteva date despre volumul protagonist, mulțumind totodată pentru această oportunitate de a fi cunoscut îndeaproape comunitatea românilor.

După relatori au luat cuvântul și invitați din sală, Emilia Stoica, Violeta Popescu, Angelica Vasile și Diana de Marchi, care au subliniat încă o dată legăturile strânse dintre cele două popoare italian și român: de sânge, culturale, valorice și spirituale. La eveniment au fost prezente și dna Consul Cupșa Kiseleff, traducătoarea Marioara Popescu, dna Carmen Costanda, profesoara Delia Dumitrică si scriitoarea Florentina Niță.

Ca la orice final reușit, după notele maestrului Dan Crețu, autorii au semnat autografe și au imortalizat momentul prin fotografii cu cei prezenți: români, italieni și italo-români.

Regia evenimentului a fost realizata de videoreportera milaneză Felicia Chiciorangea.

Eveniment literar la Consulatul General al României la Milano, prezentarea cărții “Come Fratelli. La fratellanza italo – romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea”

Proteste ale românilor la Milano și Torino: ”Lupta împotriva corupției este un proces îndelungat, dureros și urât…noi #Rezistăm”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Calabria, nu a mai suportat bătăile și a chemat carabinerii, român arestat pentru rele tratamente în familie și ultraj

Raportul Oxfam la Forumul de la Davos: 1% dintre cei mai bogați dețin cât restul de 99% din populația lumii