in

Ovidiu Tudoran, tatuator profesionist în Italia: ”Profitul poate varia între 3.000 și 25.000 de euro pe lună”

Ovidiu Tudoran are 38 de ani și își pictează propriile modele pe un altfel de pânză: pielea umană. A plecat din Valea Jiului pentru că voia să-și ducă afacerea cu tatuaje la un alt nivel, într-o țară în care nu există atât de multe prejudecăți cu privire la această artă.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru tatuaje?

Mi-am descoperit pasiunea la începutul anilor 90, când eram micuț. Dar totuși observam tatuaje executate în stiluri rudimentare, în armată sau prin alte locuri și mă deranjau optic. Apreciam arta tatuajelor, însă voiam mereu să corectez acele tatuaje care nu mi se păreau bune, în speranța că aș reuși să realizez ceva mai multă calitate. Deși nu știam de la ce capăt să încep…

Când ai făcut primul tatuaj? Și ce a reprezentat el?

Am făcut primul tatuaj în vara lui 1992, inițial am încercat să fac un tribal, free hand.

După aceea ai urmat vreun curs anume?

Da, însă, mai întâi, mi-am adaptat un pistol de tatuat, făcut de mine. De aici am început să dezvolt. Erau probleme cu flashurile, nu existau în România la vremea aceea, așa că am început eu să creez propriile modele pentru tatuaj. Apoi au apărut acele serii de abțibilduri cu dragoni, scorpioni, tot felul de lucruri. Iar după ce am considerat că m-am plafonat la un nivel maxim, maxim pentru mine, am vrut mai sus.

Și ce s-a întâmplat?

Am făcut un curs de tatuaje cu ”costi tattoo next level”, care, cu ani în urmă, a început el să învețe tatuaj de la mine. Însă el a intrat cu doi ani mai repede pe piață, la modul profesional, cu studio.

Adică a venit momentul în care ucenicul și-a întrecut maestrul…

Exact!

Ce a urmat?

Am devenit membru în asociația tatuatorilor profesioniști din România, apoi membru în asociația tatuatorilor profesioniști din Budapesta, membru în uniunea tatuatorilor români din Craiova, fondator al Sfinx tattoo Craiova.

Când ți-ai deschis primul salon de tatuaj?

În 2005 am început pe salon, Tattoo art style Petroșani, iar în 2009 am deschis Tattoo arte în Italia. acum am deschis un nou salon, Verona ink, împreună cu un nou asociat, Marius Savin.

Aveau priză tatuajele în valea jiului?

Da, aveau.

Atunci de ce ai plecat din țară?

Eu voiam să dezvolt treaba, nu să rămân la nivel de Valea Jiului. am vrut să-mi extind afacerile, dar în loc să le extind, am realizat că nu poți să duci o viață în două țări deodată.

Și atunci ai ales Italia?

Viața mi-a dat de ales și am ales Italia, pentru că mentalitatea este mult mai sănătoasă aici, în acest domeniu.

Un tatuaj poate fi comparat cu o operă de artă?

Un tatuaj este o operă de artă, chiar dacă nu este o artă recunoscută oficial. Tatuajul este o artă și una din cele mai dificil de realizat, în piele.

Într-adevăr, pânza e diferită…

Exact, aici nu se acceptă greșeli și anumite corecturi nu sunt posibile. Trebuie să devii perfecționist, să nu greșești. Aici, în italia, e o vorbă: ”chi sbaglia, paga” – ”cine greșește, plătește”. aici, atât tatuatorii, cât și clienții, sunt favorizați de legislație.

De la ce prețuri pornește un tatuaj?

Salonul nostru începe de la un preț de 50 de euro. Este tariful minim, până în 30 de minute de lucru, aproximativ 25 cmp.

Și cel mai scump la cât ajunge?

Asta nu se poate evalua. E în funcție de mărime, de faima salonului, a tatuatorului. Poate fi un spate, un braț sau întreg corpul. Și când e așa se plătește la ședință, de trei-patru ore. Pentru un braț ai nevoie de cinci-șase ședințe a câte trei-patru ore fiecare.

 De obicei, tatuajele au o poveste anume?

Unele da, altele nu. Unii își tatuează inițiala câinelui lor mort. Alții portrete, care cu siguranță pentru ei reprezintă ceva.

 Dar tatuajele tale? Ce semnificație au ele pentru tine?

Eu îmi tatuez piese care îmi plac mie ca și design. Nu trebuie să aibă o anumită semnificație. E de ajuns să-mi placă.

 Te tatuezi singur?

Nu. trebuie să merg la alt salon. Dar nu prea reușesc, timpul nu-mi permite.

 De la ce vârstă este indicat să îți faci un tatuaj?

Aici, legea permite doar celor majori. de anul acesta, dar până acum permitea și celor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, doar cu acordul unuia dintre părinți sau tutore.

Este o afacere bănoasă?

Ca și tatuator, nu poți lucra aici decât dacă te califici în Italia după normele lor, care sunt mai stricte decât ale uniunii europene. Nu te îmbogățești, dar pot spune că este o afacere constantă. iar ca profituri, poate varia între 3.000 și 25.000 de euro pe lună. asta când ajungi să ai câțiva ani vechime, două posturi de lucru la un salon sau două saloane cu câte un post fiecare.

Te mai întorci în Valea Jiului?

Nu știu acum răspunsul exact. Eu tatonez mereu medii de afaceri și vreau să ajut la dezvoltarea Văii Jiului cu anumite proiecte în viitor. Dacă voi reuși, probabil că mă voi întoarce. E greu să trăiești departe de cei dragi, dar e mai greu să trăiești doar cu speranța. Eu sunt genul care riscă mereu, ca să merg la un alt nivel. Însă riscul e calculat, nu-mi mai permit să fac greșeli. Ultima m-a costat cinci ani din tinerețea mea și o pierdere financiară de 80.000 de euro.

Care a fost acea greșeală?

Faptul că nu am calculat bine riscul și am avut încredere în două persoane. trebuia să am încredere doar în mine. Și să iau măsurile ținând cont doar de acet argument, eu și dumnezeu.

Un interviu realizat deAnamaria Sanda, Gazeta de dimineață

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lodi, impact mortal cu camionul unui român care dormea în cabină, două persoane au decedat

Brescia, și-a bătut iubita cu sălbăticie și a incendiat casa, apoi s-a stropit cu benzină și și-a dat foc