in

Mulți copii români din Italia se întorc la școlile din țară. „Părinții se repatriază de panică”

Mulți copii români din Italia se întorc în țară. În general se întorc din toate comunitățile din diaspora, din ce în ce mai mulți. În 2021 s-au întors peste 11.000, iar anul acesta se așteaptă să fie și mai mulți.

Motivele întoarcerii românilor cu copii din străinătate sunt în principal pandemia și incertitudinea creată de război. Pentru cei mici, însă, nu este ușor. Nu ştiu bine limba, se lovesc de bariere culturale, iar sistemul de învăţământ nu seamănă cu cel din vestul Europei.

Italia, familie de români cu doisprezece copii, primarul le acordă cetățenia. ”Aceștia sunt noii italieni”

Mulți copii români din Italia se întorc în țară

Cristina Popovici predă limba română în Italia unor copii născuţi în Italia din părinți români, dar şi copii care s-au mutat în Peninsulă când erau foarte mici.

Legat de întoarcerea românilor, Cristina Popovici a declarat pentru ProTV: „Motivele sunt multiple, nu cred că există un șablon. Cele mai multe familii, o parte din cunoștințele mele, s-au întors în contextul pandemiei de acum doi ani, și foarte mulți s-au înscris în județul meu, în Suceava. Apoi și războiul a creat un soi de panică în rândul comunității noastre și, din nou, foarte mulți s-au îndreptat către ţara de origine.”

Clase de acomodare

În 2021, erau în sistemul de învățământ romanesc 11.286 de elevi întorși din străinătate, cu aproape două mii mai mulți ca în anul anterior.

Toți au nevoie de o perioadă de acomodare atunci când se întorc în ţară, pentru că dau piept cu o limbă pe care o vorbeau doar în casă, de un sistem de învățământ nou, și de o cultură necunoscută.

În acest sens, a fost promulgată o lege care prevede organizarea de grupe de acomodare pentru elevii întorși în țară, care conțin cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie.

Cât costă să fii român în Italia? Familie cu trei copii, cu un singur salariu: „Nu ne lipsește nimic, cred că în România ar fi foarte greu”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]
caine otravit italia

Italia, câine otrăvit moare după o lungă suferință, proprietarul oferă ”recompensă de 50.000 de euro pentru a afla cine a făcut-o”

panino cuie

Italia, ”panino” cu două cuie în interior, un bărbat a ajuns în sala de operație în stare critică