in

Mai mult de o sută de români au purtat prin centrul orașului Milano un steag imens și au cântat „Acolo este țara mea” FOTO

Românii din Milano și împrejurimi au sărbătorit cu aproape două săptămâni mai devreme Centenatul Marii Uniri pentru a da timp unui steag gigant și a altor simboluri să fie duse la Alba Iulia, la Sărbătoarea Zilei Naționale.

Milanezii și turiștii prezenți în după amiaza zilei de 18 noiembrie 2018 au putut vedea pe traseul dintre piazza Cairoli și Castelul Sforzesco un steag românesc de 28 de metri pătraţi, costume populare, steaguri, baloane colorate și mai ales, mai mult de 100 de persoane bucurându-se de Centenarul României.

Marșul până la Castelul Sforzesco a marcat și două premiere ale comunităţii româneşti din Milano. Pentru prima dată Prefectura a dispus oprirea tramvaielor și a traficului rutier în două puncte centrale are orașului pentru a permite desfășurarea unui eveniment al comunității.

A doua premieră şi poate mai imporantă decât prima este că organizatorii ne-au cerut să le trecem identitatea sub tăcere: „pentru că nimeni nu a urmărit nimic altceva decât să cinstească un moment istoric”, a punctat unul dintre organizatori. (continuă după fotografii)

Steagul gigant purtat români a fost expus anterior și la München, iar după „escala” de la Milano va ajunge la Alba Iulia pe 1 Decembrie. Alături de acest steag, a mai fost expus un banner pe care sunt cusute 100 de steaguri ale țărilor în care sunt rezidenți românii din Diaspora.

Aceste două simboluri vor fi duse în Capitala Marii Unirii de către strănepoata Valeriei Andrieş, femeia care a ţesut steagul Unirii de la 1918. Cele două simboluri urmează să fie expuse la loc de cinste pe zidul Cetăţii în timpul ceremoniilor.

La închierea marşului, participanţii au fost primiţi la Castelul Sforzesco cu pâine şi sare şi au avut ocazia să scrie un gând în Jurnalul Centenarului care va ajunge, de asemenea, la Alba Iulia.

Cornel Toma

«Domnule deputat Codreanu, ținem să clarificăm faptul că Marșul Centenarului de la Milano din 18 Noiembrie 2018 NU a fost un “marş unionist”»

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Embleme tricolore cu ocazia Centenarului Marii Uniri, oferite de Asociația Românilor din Italia, CCIRO Italia, InfoCons și CNMR

Azi, ortodocşii îl sărbătoresc pe Sf. Apostol Andrei, ”Ocrotitorul României”