in

Sebastian Burduja, despre politica PNL în diaspora: ”Pornim de la o realitate: românii nu au plecat de bine”

Într-un interviu în exclusivitate, Sebastian Burduja, ne vorbește despre decizia de integrare a PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor) în PNL, despre momentul 10 august și ecoul pe care l-au avut evenimentele din acea zi în diaspora, politica referitoare la românii din afara țării și miza alegerilor europarlamentare.

Domnule Sebastian Burduja, în contextul 10 august ați devenit cunoscut prin acel apel din aeroportul Otopeni, care a fost vizualizat de peste 2 milioane de români. Cum evaluați ce s-a întâmplat de atunci și până astăzi în spațiul public românesc? A contat momentul 10 august?

10 august a fost și rămâne cel mai frumos moment de unitate românească din ultimii 30 de ani. Nu există precedent în întreaga lume pentru o asemenea mișcare de întoarcere acasă și de manifestare civică pentru libertate și democrație. Românii din toată lumea au spus, simplu: „ne pasă de România, chiar dacă România nu a știut să ne păstreze acasă”. Modul în care actuala guvernare i-a tratat pe românii sosiți în țara lor de la mii și chiar zeci de mii de kilometri depărtare a arătat fața oribilă a unor indivizi care au capturat statul român și care refuză să dea socoteală pentru faptele lor. Dincolo de bătăi, jigniri și gaze, sunt convins că 10 august este începutul unei noi Românii, o Românie a cetățenilor implicați, o Românie a bunului simț, o Românie unită dincolo de granițele sale. De aici înainte se construiește România în care toți românii se vor putea întoarce acasă, dar aceasta nu va veni de la sine. E nevoie de fiecare dintre noi să ne facem datoria acolo unde suntem. Doar așa vom reaprinde lumina în fiecare dintre noi și pentru România.

În fine, mă simt dator să mai spun ceva. În lunile și săptămânile premergătoare momentului 10 august am primit mii de mesaje de la românii din întreaga lume. Vă mulțumesc tuturor celor care ați veni acasă și ați arătat lumii întregi cât de mult iubiți România. Urăsc promisiunile, dar pe aceasta o fac: vor răspunde exemplar pentru faptele lor cei care și-au bătut joc de noi, ne-au bătut și ne-au gazat pe 10 august.

În aprilie ați anunțat împreună cu Dl. Ludovic Orban integrarea partidului PACT pentru România în cadrul PNL. De ce ați ales PNL?

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a explica alegerea noastră. Sunt convins că motivele noastre vor fi și motivele românilor de a alege PNL pe 26 mai, dar și la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare. Trebuie spus de la bun început un lucru: PNL ne-a demonstrat că își dorește să construiască cea mai puternică echipă pentru România, integrând oameni noi, profesioniști serioși, interesați să facă bine pentru România.

După cum știți, PACT a început în ianuarie 2016 ca un proiect politic nou, pe structura unui grup de studenți și absolvenți români din diaspora. Echipa noastră a fondat Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) în 2009, apoi Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (Fundația CAESAR) în 2011. Pe parcursul anului 2015, când ne-am dat seama că o țară nu se poate schimba în profunzime decât prin politică, ne-am asumat pasul în arena publică.

Am lansat și construit PACT cu enorm de multă muncă și suflet. Pentru un proiect cu resurse financiare infime, care nu a beneficiat de niciun fel de sprijin și care nu a bătut palma cu niciun grup de interese, rezultatele au fost remarcabile, culminând cu cel mai bun scor obținut de un candidat independent la parlamentarele din 2016, când am candidat acasă, la Neamț. Totuși, oricât de tenant ar fi fost să continuăm un proiect construit de la zero, ne-am dat seama că în România de azi nu mai e loc nici de orgolii, nici de dezbinare. România se prăbușește în fiecare zi, iar divizarea dreptei nu face decât să favorizeze actuala guvernare PSD-ALDE, care și-a demonstrat pe deplin incompetența și relele intenții.

Am ales PNL pentru că este cea mai bună șansă a României de a se trezi din coșmarul pe care îl trăiește din decembrie 2016 încoace. PNL înseamnă trecut, prezent și viitor. Este partidul cu cea mai mare legitimitate de a reconstrui România, după deceniile negre de comunism și neocomunism, pe baza unei istorii extraordinare care se împletește cu destinul țării noastre. Acesta nu-i puțin lucru. A venit vremea să ne respectăm tradițiile și valorile. Dacă PNL a făcut România Mare în 1918, e timpul să o facă mare din nou, în Europa și în lume.

La fel de important, PNL a demonstrat că poate face performanță, cu toate piedicile puse de guvernările PSD. E de ajuns să mergem la Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Reșița, Deva, Roman, Botoșani și în multe alte locuri din țară pentru a vedea ce înseamnă o administrație liberală. Aceleași performanțe remarcabile au fost obținute și la nivel european de europarlamentarii liberali. Am regăsit astfel în PNL o echipă unită și puternică, o echipă cu modele autentice de leadership. Sunt într-un punct în care nu ne mai putem lăsa amăgiți de vorbele frumoase ale unor cavaleri pe cai albi sau de manipulări ieftine ale unei guvernări dezastruoase. Pentru PNL cel mai tare vorbesc faptele.

Nu în ultimul rând, orice român ar trebui să își dorească o voce cât mai puternică a României la Bruxelles. PNL este singura forță care contează la nivel european, prin rolul esențial pe care îl joacă în cea mai mare familie europeană, Partidul Popular European (PPE). Alți concurenți fie nu aparțin de nimeni (poate pentru că nu și-au definit clar valorile și principiile ideologice), fie sunt marginalizați în grupurile lor (cazul PSD și ALDE). Am toată încrederea că europarlamentarii liberali vor duce cu adevărat România în primul rând în Europa.

Ați promovat ani de zile ideea întoarcerii acasă a românilor. Totuși, dincolo de sloganuri, cum poate România să-i aducă înapoi acasă?

Pornim de la o realitate: românii nu au plecat de bine. Au plecat pentru că nu au mai văzut un viitor în țara lor, pentru că și-au pierdut speranțele, pentru că s-au gândit să le ofere copiilor șansa de a crește într-o societate care respectă munca și meritele. Au plecat milioane de români dintre cei mai activi, mai curajoși, mai gospodari, iar aceasta este cea mai mare tragedie a României din ultimii 50 de ani.

Cum îi aducem acasă? Redându-le speranța, încrederea și cheful de a trăi aici, acasă. Vorbim în primul rând de un standard de trai normal, ceea ce înseamnă infrastructură de bază: autostrăzi, căi ferate, aeroporturi care să conecteze România de Europa; spitale decente; școli sigure. Pe această temelie, statul trebuie să se dea din calea mediului privat, prin debirocratizare și digitalizare. Asta va aduce investiții și locuri de muncă, ceea ce înseamnă productivitate mai mare și salarii mai mari. Salariile nu se dau din pix de la guvern, după rețeta PSD-ALDE (rețetă care a dus la inflație și, per total, a sărăcit și mai mult populația). Salariile sunt rezultatul pieței libere, a unei economii care merge (sau nu merge, în cazul României de azi). Totodată, e nevoie de politici publice deștepte, care înseamnă descentralizare și creșterea orașelor ca motoare ale economiei. Modelul Bolojan de la Oradea trebuie replicat în toată țara.

România are un potențial uman extraordinar, cu atât mai mult dacă reușește să își aducă diaspora acasă. Vom intra astfel într-un ciclu nou de dezvoltare: cu cât guvernul va funcționa mai bine, cu atât economia se va deschide mai mult, cu atât mai mult va crește atractivitatea României pentru diaspora. Această forță extraordinară va însemna o resursă unică pentru angajatori, dar și o sursă de antreprenoriat și de noi locuri de muncă.

Pentru toate acestea, e nevoie să avem oameni potriviți la locul potrivit, cu atât mai mult în politică, unde decidenții au pe mână bugete de miliarde de euro și afectează prin ceea ce fac destinele a milioane de români. De aici pleacă totul.

Care este miza alegerilor europarlamentare? De ce ar trebui să voteze românii din diaspora?

Răspunsul l-am dat la întrebarea precedentă. România e într-o mare cumpănă: ori la bal, ori la spital. Balul înseamnă a fi campioni într-o competiție globală, pe bune și pe muncă. Genul de competiție pe care o cunosc din plin românii din diaspora, care deja sunt printre primii acolo unde sunt, pentru că sunt harnici, serioși și competenți. Spitalul este infect și murdar…capătul de linie pentru acest bolnav numit România.

Pe 26 mai se joacă viitorul României pentru următoarele decenii. Nu sunt vorbe mari. Am încredere că diaspora va face din nou diferența, înțelegând miza enormă a acestor alegeri și a referendumului pentru justiție convocat de Președintele Klaus Iohannis. Am încredere că mobilizarea românilor din diaspora va fi iar imbold pentru o țară întreagă să iasă la vot și să se implice în schimbarea în bine a României. Dragilor noștri români de pretutindeni le-aș mai spune atât, dincolo de apelul de a vota pe 26 mai: dacă vă pasă, sunați acasă. Convingeți-i și pe ai voștri să iasă la vot și să aleagă un viitor drept pentru țara lor, un viitor în care familiile de români se vor reîntregi acolo unde le sunt rădăcinile – acasă.

Cândva ne vor întreba copiii: dragi părinți, voi unde erați când acei oameni răi au pus România în genunchi? Vreau să cred că le vom spune: noi am stat drepți și-am ridicat România. Iar pe cei care și-au bătut joc de țara noastră i-am pedepsit așa cum au meritat.

E timpul, români! E timpul României!

Daniel Buda: ”PNL va continua să apere drepturile românilor aflați în UE, ne vom asigura că sunt tratați ca ceilalți cetățeni europeni!”

Politicienii români își pun baioneta și ies la atac: «Sancţionaţi-l pe leghistul Buonanno»

Daniel Buda: ”PNL va continua să apere drepturile românilor aflați în UE, ne vom asigura că sunt tratați ca ceilalți cetățeni europeni!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Antonio Di Gennaro, eseist italian, despre opera lui Cioran: ”M-am îndrăgostit de gândirea sa”

Român împușcat de un italian care îi datora bani, vecinii îngroziți: ”Frica a fost mare”