in

Luca, italian din Subiaco, căutător de trufe în România: «Nu voi regreta niciodată această experiență de viață»

«Sunt foarte fericit că am trăit această experiență și am cunoscut această țară așa cum este ea realmente, îmi place să îmi trăiesc pasiunea în noi locuri și cu siguranță mai rămân în România».

Luca S., 28 de ani, originar din Subiaco, în apropiere de Roma, și-a stabilit cartierul general într-o localitate de lângă Bacău, de unde pleacă, în fiecare zi, însoțit de cei trei câini, la cules de trufe. A venit de circa o lună și a fost cucerit de frumusețea locurilor și de ospitalitatea oamenilor pe care i-a cunoscut.

Departe de Italia, încearcă, pe lângă emoția căutătorului de trufe, și problemele străinului într-o țară străină.

Iată cum își descrie Luca experiența trăită în România:

«Experiența mea în România a început acum o lună. Cu marea mea pasiune pentru trufe, am decis să trăiesc această experiență într-o țară nouă și să mă pun la încercare pe mine și să-mi testez capacitățile. Ziua culegătorului de trufe (tartufaio – it.) este în fiecare zi o nouă aventură în natură, în căutarea celor mai bune păduri pentru căutarea de trufe. Dimineața devreme, după un mic dejun consistent, îmi pregătesc prânzul, îmi iau rucsacul în spate, îmi iau tovarășii credincioși – câinii – lopățica (vanghello – it.) pentru a extrage trufele și plec la vânătoaree prețioaselor trufe.»

Trufele, denumite „diamantele pământului” sunt tuberculi care cresc sub pământ, la 10 – 15 cm, în jurul rădăcinilor de stejar, plop, fag, tei și în general al foioaselor.

Au o aromă particulară și de aceea sunt foarte apreciate în bucătăria italiană. Restaurantele de lux sunt mereu dispuse să le achiziționeze. În funcție de calitate, pot costa și foarte mult, de la câteva zeci de euro până la mii de euro kilogramul.

Ocupație necunoscută la noi până în urmă cu puțini ani, căutarea trufelor a început să se dezvolte puternic și în România, devenind o adevărată afacere, având în vedere prețul care poate fi obținut, între 40 și 100 de euro pe kilogram. În România se găsesc în general trufe negre. Cererea e mare și există filiere rapide care transportă zilnic trufele la clienții din străinătate.

Despre prețuri, Luca povestește că sunt variabile.

«Trufele, care după cum știm bine, sunt o delicatesă, aș defini-o divină, așa cum vechii romani o numeau „hrana zeilor”, nu au un preț fix. Prețul lor este în continuă schimbare, în funcție de cerere și de disponibilitate, există oricum o bursă a trufelor care este actualizată la fiecare 24 de ore și pune la dispoziția clienților un preț onest de plătit pentru această bijuterie a pământului, care variază, de asemenea, în funcție de abundența sezonului și, desigur, funcție de specia de trufe pe care o dorim să cumpărăm.»

Nu oricine poate face această activitate. Trebuie să iubești natura, să intri în simbioză cu pădurea, cu pământul, cu câinii cu care ești în echipă. Din păcate, urmărind doar câștigul, au apărut căutători de trufe care strică locurile, folosesc sape pentru căutarea, metodă interzisă de legislația în vigoare.

«Așa cum am spus, trufa este foarte prețioasă și ar trebui protejată, respectând natura, efectuând cu grijă recoltarea, fără a deteriora solul și plantele care o hrănesc, astfel încât să nu se compromită noua proliferare. Cu siguranță, ca urmare a unui comportament corect în pădure, cu mult angajament, sacrificiu, coerență și mai presus de toate pasiune, puteți găsi cantități importante de trufe și de calitate excelentă.»

Căutarea trufelor se face cu câini special antrenați, iar Luca este expert nu numai în descoperirea acestor prețioase fructe ale pământului, dar se ocupă și de dresarea câinilor. Cum au reacționat câinii la schimbarea din țară? Cât valorează și cum poate fi un câine antrenat să colecteze trufe?

«Evident, cum a fost pentru mine, și câinii au avut nevoie să se aclimatizeze în noul teritoriu și în căutarea de trufe și tocmai ei au reușit foarte bine să facă față noii situații, găsindu-se cufundați într-o lume de parfumuri noi. Dar trebuie să spun că sunt foarte mândru pentru că din prima zi au dat rezultate foarte bune, arătându-mi încă o dată calificarea și experiența lor în descoperirea trufelor.

Vă întrebați cât de mult costă un câine de trufe, pot spune doar că, pe lângă valoarea de muncă, se crează o mare valoare sentimentala, deoarece cu câinii se crează o legătură puternică. Cu siguranță vorbim de cifre foarte mari pentru a cumpăra un bun câine de trufe de la un crescător serios și profesionist.

Există o muncă uriașă pentru antrenarea câinilor și nu toată lumea este în măsură să- dreseze, având în vedere că aceasta este o meserie foarte secretă și misterioasă. Tehnicile și micile trucuri ale meseriei pentru a crește un câine bun se învață pe teren doar datorită propriilor experiențe și, prin urmare, sunt necesari mulți ani pentru a avea competența și experiența pentru a face acest lucru. Nu este o abilitate care se poate preda altora, este o lume acoperită, sunt o mie de mistere care pot fi descoperite doar practicând această meserie.»

Românii au o imagine care nu este chiar excelentă în Italia. Luca și-a schimbat părerea, cunoscându-i pe români în țara lor.

«Am o părere pozitivă despre români. Nu am fost niciodată o persoană cu prejudecăți, dar se știe că România nu se bucură de o foarte bună reputație în Italia, dar mi se pare de datoria mea să dezmint zvonurile despre această țară. Cu siguranță este o țară care trăiește încă cu obiceiuri care nu sunt foarte moderne, dar observ că este în creștere rapidă și cu siguranță va obține rezultate excelente.

Am primit multă ospitalitate aici, iar oamenii sunt foarte deschiși pentru a primi, mereu m-au făcut să mă simt acasă și niciodată inconfortabil, chiar având dificultăți cu înțelegerea limbii, și le sunt foarte recunoascător. Vorbind cu oamenii, am observat că mulți dintre ei țin într-adevăr să dezmintă cu putere zvonurile urâte despre țara lor și trebuie să spun, ca direct protagonist, că sunt pe deplin de acord. Este o țară care, ca toate celelalte, are plusurile și minusurile sale, zone bogate și  dezvoltate și zone care din păcate încă fac mult efort pentru a ține pasul cu societatea modernă.

Sunt foarte fericit că am trăit această experiență și că am cunoscut această țară așa cum este realmente, îmi place să îmi trăiesc pasiunea în noi locuri și cu siguranță mai rămân în România și mă voi reîntoarce.»

Dar îi lipsește oricum Italia.

«Este evident că mi-e dor de viața mea, de lucrurile dragi, de pământul meu, dar eu sunt într-adevăr mulțumit de această experiență care mă învață foarte multe, pentru că, se știe, în viață nu încetezi niciodată să înveți. Nu voi regreta niciodată această experiență de viață și sunt gata acum, mai mult ca oricând, să mă confrunt cu o mie de alte provocări în viitor.

Sunt fericit să vă fi povestit un pic din lumea fantastica a trufelor, lăsându-vă oricum cu o mie de întrebări, și, probabil, cu dorința de a simți personal senzația de a merge la vânătoare de trufe. viața căutătorului de trufe este o viață foarte misterioasă, dar, în același timp, este o călătorie continuă de căutare și descoperire, trăind o explozie de senzații.

Nu se pot dezvălui secretele acestei activități, dar în fond aceasta este ceea ce o face atât de misterioasă și fascinantă și tocmai din dorința de a descoperi mă găsesc astăzi în această aventură fantastică.»

Sorin Cehan

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Plecat în Italia în urmă cu 20 de ani, acum a investit 1,5 milioane de euro într-o afacere la Suceava: ”De ce nu și acasă?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia este în criză politică majoră: Premierul Giuseppe Conte A DEMISIONAT

S-a întors din Italia și face afaceri cu ii: ”Nu regret nimic, fac ce-mi place”