in

Roma, simpozion STOP BULLYING organizat de Federația Organizațiilor Româneşti din Italia (F.O.R.I)

Duminică 4 februarie s-a ținut la Roma primul simpozion STOP BULLYING al Departamentul Educație şi Formării din cadrul Federației Organizațiilor Româneşti din Italia (F.O.R.I). Un proiect internațional, gândit în 4 simpozioane pe parcursul anului 2018 şi în cadrul căruia se va aduce în prim plan un fenomen de mare amploare : BULLYING-ul este definit ca fiind un comportament ostil/ de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Poate fi asociat cu termeni de intimidare, terorizare, brutalizare.

Invitați de onoare, specialişti în domeniu juridic şi social, dar şi „victime de bulism ” ce , cu mult curaj, au decis să facă cunoscute experiențele trăite.

Pentru a înţelege mai bine acest fenomen avocatul Angela Leo ne-a dat o definiție a bulling-ului stabilind natura acestuia ca fiind o infracțiune pedepsită prin lege . Despre propagarea sa în mediul online şi consecințele sale ne-a vorbit Alessandro Iannamoreli, expert în comunicații şi student la jurisprudență.

Bulling-ul este un fenomen răspândit în mediul şcolar, dar şi printre adolescenți până la 24 ani. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen , multe şcoli implementează proiecte Stop Bullyng . Despre un astfel de proiect ne-au vorbit profesoarele Nadia Cossuto şi Maria Grazia Laurito de la Institutul tehnic -informatic I.T.I.S GIORGI ROMA.

Care sunt cauzele? Cum poate societatea în care trăim să ajute atât victima dar şi agresorul? Un răspuns l-am avut de la Alessia Pesaresi, psiholog infantil şi expertă în adopții internaționale dar şi de la doamna profesoară Mihaela Gheorghe, filolog, jurnalist, scriitoar dar şi expert în consultanță familiară, implicată în multe proiecte de sprijinire și ajutorare a femeilor abuzate.

Bullying-ul ia amploare şi datorită actelor de rasism, des întâlnite în rândul emigranților, a rromilor, a persoanelor aflate în dificultate. Experienţe împărtăşite de către Giulia Baini, studentă la Ştiințe Sociale şi coordonator al Şcolii de Pace Comunitatea Sant’Egidio Torbella Monaca.

O întâlnire plină de emoții, de învățăminte, lacrimi ce au scăldat obrazul unora dintre cei prezenți. Nu poți rămâne de piatră la auzul unor întâmplări trăite şi retrăite prin expunerea în fața publicului. Nu este uşor să declaŕi rolul de victimă, aşa cum au facut Andra Gheorghe – elevă de liceu, promotoarea emisiunii „Rompendo le catene” şi Ernesto Pesaresi (45 ani , victimă pentru mai mult de 6 ani).

Împreună am spus Stop Bullying, împreună vom căuta soluții pentru a nu rămâne la stadiu de „vorbe în vânt”. De mare ajutor ne-au fost şi vor continua să ne fie cuvintele de susținere trimise prin intermediul Facebook-ului de către personaje cu renume în lumea fotbalului, a muzicii, dar şi elevi de liceu .

Un proiect internațional în toate sensurile , proiect ce a micşorat distanțele între țări precum Italia , România, Australia, Anglia ,Franța, Germania.

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Enna, hoață prinsă în flagrant, furase șapte perechi de pantaloni

Român căutat în toată Europa pentru furt și conducere în stare de ebrietate, arestat în Sicilia