in

Jumătate dintre italieni nu declară veniturile: 14% plătesc două treimi din totalul impozitelor

Jumătate dintre italieni nu declară veniturile: 14% plătesc două treimi din totalul impozitelor. Impozitul pe venitul persoanelor fizice (Irpef), inclusiv suprataxele municipale și regionale, a adus venituri de 175,17 miliarde de euro în 2022. Numărul declaranților (aproximativ 41 de milioane) și numărul contribuabililor/plătitorilor de impozite, adică al persoanelor care plătesc cel puțin 1 euro la Irpef, a crescut la 31 de milioane, cea mai mare cifră din 2008 încoace.

Există însă o problemă: fiecare contribuabil corespunde, de fapt, la 1.427 de locuitori, scrie Corriere della Sera. Este ceea ce reiese din raportul „A șaptea regionalizare asupra echilibrului sistemului italian de asigurări sociale” al Centrului de studii și cercetări Itinerari previdenziali, prezentat la 7 noiembrie la CNEL în colaborare cu Confederația italiană a cadrelor și a înaltei profesionalități (Cida).
>>> Angajatul din România încasează cel mai mic salariu din UE: ”Migraţia forţei de muncă în străinătate nu se va opri”

Jumătate dintre italieni nu declară veniturile

Potrivit președintelui Centrului de studii și cercetări Itinerari previdenziali, Alberto Brambilla, raportul oferă o „imagine nu foarte veridică atunci când se analizează obiceiurile de consum și de cheltuieli ale italienilor”, având în vedere că aproape jumătate (47%) nu declară veniturile. În esență, judecând după veniturile Irpef, Italia arată mai degrabă ca o țară săracă decât ca un stat membru al G7.

Raportul mai arată că doar 13,94% dintre contribuabilii cu venituri de 35 de mii de euro și peste plătesc 62,52% din impozitul pe venitul personal. Tradus: aproximativ două treimi din Irpef cade pe contribuabilii care declară venituri de 35 de mii de euro sau mai mult. „Este inacceptabil ca puțin peste 13% din populație să poarte povara a aproape jumătate dintre italienii care nu declară niciun venit și care găsesc beneficii într-o încrengătură de concesii și ajutoare, adesea acordate fără a verifica nevoia lor reală.
>>> În Italia, femeile câștigă cu 8 mii de euro mai puțin pe an decât colegii lor, potrivit INPS

Un procent de 13% care au un venit brut de 35.000 de euro și mai mult și care, prin urmare, nu pot beneficia de reducerea cotei de impozitare, deoarece sunt considerați prea bogați, și nu se pot apăra de inflație nici măcar atunci când ajung la pensie, tot pentru că sunt considerați prea bogați. Să nu facem greșeala de a crede că inegalitățile care există în această țară îi afectează doar pe cei aflați pe treptele cele mai joase ale scalei veniturilor’, a declarat Stefano Cuzzilla, președintele Cida

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, un moldovean de 47 de ani a murit de frig. A fost găsit fără viață de un trecător care își plimba câinele

Un zid de sprijin din Genova s-a prăbușit, luând cel puțin două mașini cu totul și oprindu-se într-o clădire de mai jos.

Vreme rea, teroare în oraș: o parcare se prăbușește, mașini înghițite de prăpastie