in

Seceta face ravagii în România: «Riscăm o criză alimentară ca cea din 1947, cunoscută ca foametea din ’47»

Seceta face ravagii în România. Aproape 3 milioane de hectare de culturi, cereale în principal, au fost afectate de secetă, iar sistemul de irigații este la pământ.
Agricultorii estimează pierderi de peste 50%. Ministrul Agriculturii spune că cei afectați vor fi despăgubiți. 

„Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.

Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.

Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.

Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Ne paşte o mare criză alimentară

Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. E concluzia specialiștilor din domeniu, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

„Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947. Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune”, a spus Costel Vânătoru – cercetător în agricultură.

La fel de afectați de secetă sunt și pomi fructiferi și culturile viticole, însă într-o proporție mai mică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia se confruntă cu o altă problemă: munţi de deşeuri medicale potenţial CONTAMINATE. ”În unele săptămâni, volumul lor s-a triplat”

Studii ale unor universități din Italia: ”Epidemia va mai dura un an şi va face 70.000 de victime”